Дата / Час

ОПОЗНАЙ РОДНИЯ КРАЙ


На територията на Област Търговище е съхранено богато културно-историческо и природно наследство - природни феномени, защитени местности, следи от изчезнали древни цивилизации, тракийски и ранно-християнски светилища, скални църкви и манастири, християнски и ислямски паметници, музеи, музейни сбирки и галерии… Всички те са част от уникалното природно и културно наследство на българския Североизток. В същото време само два от тези обекти са включени в пътеводителя на Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“. Голямата част от останалите забележителности, въпреки своя безспорен културен и познавателен потенциал остават встрани от традиционните туристически маршрути.

Кампанията „Опознай родния край“ в Област Търговище е част от националното движение „Опознай родината – 100 национални туристически обекта“. Организира се по инициатива на БТС със съдействието на МИЕТ и МОН. Кампанията за Търговищка област се провежда под патронажа на Областния управител съвместно с общинските администрации, Регионалния и общинските исторически музеи, туристическите дружества и училищата в областта.

Инициативата е ориентирана към учениците от 3, 4, 5, 6 и 7 клас. Всеки от тях ще получи безплатен пътеводител.

Пътеводителят „Опознай родния край - Област Търговище“ включва два обекта от националния пътеводител - „100 национални туристически обекта“ - „Славейковото училище“ и късноантичната и средновековна крепост „Мисионис“, към тях са добавени нови 18 от всички общини на областта, които по своя-та значимост и атрактивност не отстъпват на националните. По - голямата част от тях са обявени за национални паметници на културата или защитени природни забележителности. За всеки от обектите в пътеводителя е предвидено място за получаване и поставяне на печат и марка. Всеки участник, който посети 20-те обекта и събере печати от тях, ще получи отличие - специална грамота „Опознай своя роден край“.

На добър път!

Пътеводителя може да видитеТУКПоследни новини

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище