Дата / Час


понеделник 13 март 2017 - 19:08:31
изглед за печат
Областният управител на Област Търговище Валери Симеонов бе гост на откриването на VII-то издание на кампанията "Чудесата на България", организирана от вестник "Стандарт" под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

По този повод, днес във Велики Преслав се събраха представители на изпълнителната и местната власти, туристическия бранш, учени, историци и археолози и обсъдиха новите възможности за развитие на културно-историческия туризъм в региона.

Помощ за уреждане на собствеността на древния град Мисионис поиска от Министерство на културата кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Археологическият обект спечели миналогодишната награда на „Чудесата на България“ в раздел „Открития“. Територията се води горски фонд, което възпрепятства кандидатстването по европейски проекти.
Участниците в дискусията обсъдиха създаването на нов туристически маршрут за областите Шумен и Търговище и възможността за посещение с един билет на знаковите обекти Плиска, Преслав, Шуменска крепост, Мадарски конник и Мисионис.Преди по-малко от седмица европейските институции определиха 2018 година като година на културното наследство, припомни вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя допълни, че този факт е важен, защото ще има допълнителни средства от 10 милиона евро за културно наследство.

Специални гости на събитието бяха заместник-министърът на културата проф. Боряна Христова, областните управители на Търговище и Шумен – Валери Симеонов и Валентин Александров, както и кметовете на Велики Преслав - Александър Горчев, на Търговище – д-р Дарин Димитров, на Каспичан - Милена Недева, проф. Николай Овчаров, директори на исторически музеи и др.Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище