Дата / ЧасВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми кметове, кметски наместници, граждани,
Ако имате информация за лице, което е поставено под карантина и не спазва забраната за излизане от дома, във връзка с разпространението на корона вирусната инфекция, моля подайте сигнал на телефони: 0886070017; 0893341675 – Дежурен областен съвет за сигурност – Търговище.
Вашите сигнали са важни за нашата правилна реакция


сряда 08 юли 2020 - 20:41:36
изглед за печат
Мъж на 25 г. от гр. Търговище е дал положителна проба за COVID-19. Резултатът от направения му PCR-тест е получен днес - 08.07.2020 г.

Новозаразеният мъж е хоспитализиран в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Търговище, с оплаквания в здравословното състояние. Съобщил е, че е бил сред зрителите на футболна среща в гр. София. До столицата и обратно е пътувал сам с личен транспорт. Безработен е, живее самостоятелно, като не е съобщил за лица, с които да е бил в контакт през последните дни.

След PCR-изследване за коронавирус, инфекцията е установена и при бременна жена, настанена в АГО на областната болница. Тя е била контактна със заразената млада жена от с. Голямо Ново.

Новозаболялата е жител на с. Иваново, общ. Върбица. Не е проявила характерна симптоматика, като веднага след като й е взета пробата за вирусологично изследване е била изолирана в самостоятелна стая в същото отделение. Не е посещавана от близки или роднини. Вече е изписана от лечебното заведение, като е насочена за домашна изолация. За случая е уведомена Регионалната здравна инспекция - Шумен.

Към момента общият брой на направените тестове за коронавирус в област Търговище са 1115.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

сряда 08 юли 2020 - 10:56:30
изглед за печат
Общо 1102 броя тестове за вирусологично изследване за COVID-19 са направени на жители на област Търговище в периода от въвеждане на извънредното положение в Р България на 13.03.2020 г. до 03.07.2020 г. В това число са включени 793 броя PCR-тестове и още 309 броя бързи тестове.
Във връзка с регистрираните общо 5 лица, заразени с коронавирус в с. Голямо Ново, общ. Търговище, установени на 02-03.07.2020 г. в населеното място са направени 4 броя PCR-тестове на работещи в местната детска градина. Резултатите са ОТРИЦАТЕЛНИ. Изследвани са и 11 лица от персонала на АГО при МБАЛ – Търговище, имали контакт с едно от заболелите лица. Получените резултати също са ОТРИЦАТЕЛНИ. Не е установено наличие на коронавирусна инфекция и при двама от пациентите на АГО – Търговище.
От 04.07.2020 г. до 07.07.2020 г. са направени общо 38 броя бързи тестове на служители в детски градини на територията на община Антоново и селата Маково, Росина и Дралфа в община Търговище. Резултатите са ОТРИЦАТЕЛНИ.
Към 07.07.2020 г. в област Търговище са били поставени под карантина общо 3632лица. За 3234 лица периодът на домашна изолация е вече изтекъл. Под наблюдение от РЗИ – Търговище и ОПЛ в региона са 398 лица.
Областна администрация Търговище

вторник 07 юли 2020 - 18:49:04
изглед за печат
Днес, 07.07.2020 г., се проведе заседание на междуведомствена комисия по проблемите на водоподаването от яз. „Ястребино”, общ. Антоново. Домакин на срещата бе областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков, който е и председател на Асоциацията по ВиК – Търговище. Основната цел бе представителите на всички засегнати с проблема институции да се запознаят с действителното състояние на язовира по отношение на количеството и качеството на ползваните води за питейно-битови нужди и за напояване.
„Изключително важно за всички нас днес е да коментираме възможностите за задоволяване и гарантиране водоснабдяването за питейно-битовите нужди на населението на община Антоново, без да пренебрегваме земеделските производители в региона" – заяви г-н Стайков. В тази връзка конкретни данни представи г-жа Илияна Тодорова – директор Дирекция „Управление на водите“ при МОСВ. „Язовир „Ястребино” е един от общо 52 комплексно значими язовири, които се управляват от МОСВ. Заради незначителния приток, наблюдаван през тази година, от Министерството бяха предприети редица мерки, за да бъде защитен интереса на гражданите за питейно-битово водоснабдяване, но и да има ресурс за напояване“ – категорична бе г-жа Тодорова.
В срещата взеха участие още г-жа Снежина Динева – изпълнителен директор на „Напоителни системи” ЕАД – София, г-жа Миглена Трифонова – управител на „Напоителни системи” – клон Долен Дунав – Русе, управителят на ВиК – Търговище ООД инж. Явор Миланов, кметът на Община Антоново г-н Хайредин Мехмедов, инж. Светослав Славов – представител на „Напоителни системи” ЕАД – Търговище, председателят на УС на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните г-н Божидар Петков, представители на малинопроизводителите, на Басейнова дирекция клон „Дунав“ – Плевен, Регионалната лаборатория – Шумен и секретарят на ОДЗ – Търговище.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

петък 03 юли 2020 - 19:20:42
изглед за печат
Четири нови положителни проби доказват заразяване с коронавирус в област Търговище. Заболели са членовете на семейството на 46-годишната Фиданка Я. от с. Голямо Ново, общ. Търговище, хоспитализирана в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Търговище.
С отрицателен резултат е единствено сестрата на заболялата, с която живеят в общ дом.
Новозаразените са съпруг, син, снаха и внук на диагностицираната с COVID-19 жена. Те бяха поставени под домашна карантина, веднага след получаване на положителната проба на пациентката рано сутринта вчера - 02.07.2020 г. Към момента нямат оплаквания по здравословното състояние.
Всички възрастни лица в семейството са безработни. 4-годишното дете, обаче, е посещавало детската градина в селото. В тази връзка заведението ще бъде затворено за времето до 14.07.2020 г. Още тази вечер ще бъде извършена пълна дезинфекция в сградата и прилежащите й площи. Предписания за самоизолация ще бъдат връчени на персонала в детската градина (4 лица) и на 12 деца, които са били в контакт с 4-годишното заразено с коронавирус дете от Голямо Ново.
За ситуацията са информирани общопрактикуващият лекар на семейството, кметът на населеното място и всички ангажирани с недопускане разпространението на COVID-19.
Работи се по установяване контактните лица на новоинфектираните жители на с. Голямо Ново.
Областна администрация Търговище

петък 03 юли 2020 - 19:13:13
изглед за печат
Днес, 03.07.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков се запозна с дейностите по изграждане на АМ "Хемус" в участъка между п.в. "Буховци" и п.в. "Белокопитово". Г-н Стайков се срещна с ръководителя на строителния обект инж. Петър Попов, който го увери, че работата се изпълнява по план и стриктно спазвайки уговорените срокове.
На територията на област Търговище ще бъдат построени общо 11.4 км от автомагистрала "Хемус". В участъка се работят седем големи мостови съоръжения и един пътен възел при с. Буховци. П.в. "Буховци" и пет от горепосочените съоръжения се изпълняват от специализираната в пътното строителство фирма "Пътинженерингстрой - Т" ЕАД - Търговище, а останалите две се изграждат от "Автомагистрали - Черно море" АД - Шумен.
Към момента са приключени изкопните и насипните работи на обекта, като се полагат основните земни пластове. Върху 3 км от трасето е положен и първи пласт от асфалтовата настилка. Монтирани са всички планирани водостоци. Предстои изпълнение на довършителните дейности, сред които оформяне на канавки, окопи, дренажи, отводняване и др.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

четвъртък 02 юли 2020 - 15:39:41
изглед за печат
Днес, 02.07.2020 г., в Пресцентъра на Областна администрация - Търговище се проведе заседание на Постоянната комисия по транспорт (ПКТ), под председателството на Заместник областния управител г-н Панайот Димитров. На заседанието присъстваха представители на общинските администрации, Областен отдел „Автомобилна администрация“, Областно пътно управление, ОД на МВР – Търговище, ТД на НАП – Варна – ИРМ град Търговище, представители на браншовите организации на автобусните и автомобилните превозвачи.
В заседанието се разгледаха постъпили предложения от кмета на община Попово, относно промяна на маршрутни разписания на автобусна линия Търговище – Попово, елемент на Областната транспортна схема (квота на община Попово) и съгласуване на промени в маршрутни разписания на републиканска автобусна линия Разград – Попово, както и предложения от кметовете на oбщини за закриване на маршрутни разписания по автобусни линии от областната транспортна схема.
Заместник областният управител постави за разглеждане и обсъждане предложението на община Попово за промяна на маршрутни разписания на автобусна линия Търговище – Попово, като запозна членовете на комисията с предложението на община Попово. Исканата промяна касае периода на изпълнение, като се предлага намаляване на дните на изпълнение на линията от „изпълнява се ежедневно“ на „изпълнява се от понеделник до петък“ и часовия график на първия курс да се промени от „06.30 ч. от автогара(АГ) Попово“ на „7.00 ч. от АГ Попово“.
Предложената промяна в часовия график на първия курс не отговаря на изискванията на чл. 16, ал. 4 от Наредба №2/15.03.2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси. Предлаганият час в 7.00 ч. от автогара Попово по направление Търговище съвпада с часа на тръгване на автобусни линии Люблен – Търговище и Гърчиново - Търговище.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

четвъртък 02 юли 2020 - 15:01:45
изглед за печат
Жена на 46 г. от с. Голямо Ново, община Търговище е заразена с COVID-19. Фиданка Я. е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище. Към момента здравословното й състояние се определя като средно тежко, под непрекъснато наблюдение от страна на медицинския персонал.
За случая информация е получена днес - 02.07.2020 г., от ИО към МБАЛ - Търговище. Пациентката е била приета за лечение на 30.06.2020г., с оплаквания от отпадналост, повишена температура, суха кашлица и задух. Своевременно й е направен бърз тест, който излиза положителен за IgG и отрицателен за IgM. На 01.07.2020 г. й е взет секрет за PCR-тест, който потвърждава заразяването.
Заболялата живее в самостоятелна къща с петима контактни от семейството си, в това число съпруг, сестра, син, снаха и внуче. Връчени са им предписания за поставяне под 14-дневна домашна карантина. Днес са им взети проби за PCR-изследване, които са транспортирани до МБАЛ „Св. Ив. Рилски” - гр. Разград.
46-годишната жена е безработна, не е напускала страната, не е съобщила да е имала контакт с карантинирани или с болни лица. Всички членове на домакинството й също са безработни. Следва да се издирят техните контактни лица. Епидемиологичното проучване продължава.
Към момента в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище се лекуват и други двама пациенти с COVID-19 – жена на 53 г. от с. Звездица, община Омуртаг и мъж на 79 г. от с. Синя вода, общ. Лозница, обл. Разград. Състоянието им е добро.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище
Отиди на страница  [1] 2 3 ... 163 164 165

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище