Новина: Областният управител участва в работна среща с МЗХГ във връзка с Африканската чума по свинете
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от user1
петък 09 август 2019 - 20:47:35

Oбластният управител на Търговище г-н Митко Стайков участва в работна среща във връзка с мерките за ограничаване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете на територията на страната, в гр. Велико Търново. Срещата бе организирана от ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите, като за участие в нея бяха поканени областните управители от страната и представители на Националното сдружение на общините в Република България.
Пред присъстващите министър Десислава Танева заяви, че крайният срок за предоставяне на протоколите за санитарно прочистване на дворовете и дезинфекцията в населените места във връзка с регистрираните случаи на АЧС е 26 август. "По този начин стопаните ще могат да получат финансова подкрепа в размер на 300 лв. за почистен и дезинфекциран двор" - поясни тя, като посочи, че отговорността за това е на кметовете на населените места и ветеринарните лекари.


Стана ясно, че средносрочната цел, която са си поставили от МЗХГ е независимо от мястото и големината на стопанството, в което се отглеждат домашни свине, то да бъде регистрирано и с мерки за биосигурност. Г-жа Д. Танева посочи, че в тази връзка режимът за регистрация по Наредба 44 ще бъде административно облекчен.
В 10-дневен срок предстои експерти от БАБХ да разпространят във всички населени места в страната информационни бюлетини, в които ще бъде обяснено какво значи биосигурност в тип "лично стопанство" и в стопанствата с развъдна дейност.
Заместник-министър Атанас Добрев съобщи, че в капаните за улов на диви свине на територията на Държавните горски предприятия са хванати над 70 животни, а за депопулацията на дивите свине се разчита особено силно на ловните дружинки. Той припомни, че утре - 11. 08. 2019г., се открива ловният сезон за прелетен дивеч и призова ловците да спазват необходимите мерки за дезинфекция.
На срещата присъстваха още представители на МОСВ, МВР, МРРБ и БАБХ.Новина от Областна администрация Търговище
( http://www.tg.government.bg/news.php?extend.948 )