Новина: Областният управител Митко Стайков присъства на освещаването на нов храм в търговищкото село Ловец /фото галерия/
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от admin
събота 08 юли 2017 - 13:20:51

Варненския и Великопреславски митрополит Йоан освети нов храм в село Ловец, община Търговище. В съслужие с него бяха свещеноиконом Славчо Проданов, протойерей Бисер Христов и отец Димитър.

На събитието присъстваха областният управител Митко Стайков и заместник кметът на Търговище Рая Матева.

Десетки жители изпълниха храмът и участваха в последвалите литийно шествие и литургия.

В края на събитието Митрополит Йоан връчи благодарствени грамоти на основните дарители, с чиято помощ църквата е построена и им благодари.

Владиката пожела на жителите на селото здраве и сили, а на областният управител успех.Първата копка на църквата е направена през 2002 година на Велкиден .

„Новопостроеният храм „Св. вмчк. Димитър Солунски” е изграден изцяло с труд и средства на жителите от село Ловец и дарители от цялата страна. Забележителното в него са уникалните стенописи дело на иконографа Ивайло Андонов. Иконостасът е дело на майсторът дърворезбар Румен Добрев и се отличава с особената си прецизност и дълбочина на формите.

Като цяло, храмът е една перла в короната на Търговищка духовна околия, а и не само в нея“, разказа председателят на църковното настоятелство Протойерей Бисер Христов.

Новина от Областна администрация Търговище
( http://www.tg.government.bg/news.php?extend.327 )