Новина: Областната епизоотична комисия предприе спешни мерки срещу болестите африканска чума по свинете
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от admin
сряда 16 ноември 2016 - 16:28:09

Областният управител Светлин Бонев свика днес заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с предприемане на спешни мерки срещу болестите Африканска чума по свинете (АЧС) и високопатогенна Инфлуенца по птиците на територията на България.

Д-р Емил Зафиров – началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ – Търговище, запозна присъстващите с проблема, изразяващ се в констатирани случаи на африканска чума (АЧС) по свинете в съседни държави. Той подчерта, че е въпрос на време заболяването да достигне границата на България, предвид това че последните огнища са констатирани на територията на Молдова. Симптомите на болестта са идентични с тези на класическата чума, като се характеризира с много висока смъртност. Основно се предава от болни на здрави животни или косвено чрез заразени продукти или отпадъци от свинско месо. Няма разработена ваксина или медикаменти за предотвратяване на заразяването с АЧС, но тя не е опасна за човека. Д-р Зафиров отправи молба към ловните сдружения при отстрел на диви прасета да бъдат вземани проби (далак, лимфни възли, бъбреци, език), които да бъдат предавани за изследване.С цел предотвратяване навлизането на болестта, Областна дирекция по безопасност на храните ще информира собствениците на свине и всички заинтересовани за клиничните признаци на АЧС, възможните начини за проникване на вируса на АЧС, начини за предотвратяване на заболяването. Ще се повиши контролът за транспортиране на живи животни без идентификация и ветеринарномедицински свидетелства, извършване на нерегламентирана търговия със свине. Областна дирекцията по безопасност на храните ще засили и мерките за биосигурност в свиневъдните обекти на територията на област Търговище.

Д-р Емил Зафиров представи накратко информация свързана и с констатирани 18 огнища на болестта Инфлуенца по птиците на територията на държави от Европа, а именно Австрия, Унгария, Полша, Италия и Германия. По отношение на болестта, д-р Зафиров сподели, че дивите птици я понасят сравнително добре, но тя е особено опасна за домашните птици и за човека, като в някои случаи заразяването може да доведе до летален изход. Относно мерките, които трябва да се предприемат при намиране на умрели птици, следва незабавно да се уведомят органите на ОДБХ, както и официалните ветеринарни лекари по места.Новина от Областна администрация Търговище
( http://www.tg.government.bg/news.php?extend.209 )