Новина: Областният медицински съвет набеляза спешни мерки във връзка с обявеното извънредно положение
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от admin
петък 13 март 2020 - 19:10:34

Във връзка с приетото днес решение на Народното събрание за обявяване на извънредно положение в цялата страна, областният управител г-н Митко Стайков свика спешно заседание на Областния медицински съвет за борба с коронавирус инфекцията.
Членовете на Съвета докладваха за предприетите мерки по превенция разпространението на вируса, както и необходимите ресурси за справяне с кризата.
Към настоящия момент на територията на областта няма доказан пациент, диагностициран с COVID-19. От началото на м. февруари Регионалната здравна инспекция е поставила под карантина общо 25 лица в област Търговище, като за 11 от тях карантинният срок е изтекъл. При сега наблюдаваните лица няма обезпокоителни симптоми. Отделно от това здравните власти са изпратили 13 проби, взети на случаен принцип от болничните заведения в областта, като всички те са отрицателни.
Директорите на болниците и ЦСМП докладваха за спешната нужда от маски и защитни облекла. Направена е организация, съвместно с РЗИ, за осигуряване в най-кратки срокове на необходимите консумативи. Областният управител разпореди на директора на ОДБХ – Търговище д-р Анелия Цонева незабавно да раздаде от наличните защитни облекла и консумативи на медиците от МБАЛ-Търговище и ЦСМП за безопасното изпълнение на служебните им задължения.


В болницата в Търговище имат готовност за използване на 12 налични апарата за обдишване, но заявиха необходимост от още 8 апарата.
Всички държавни и общински институции, болници и училища прилагат засилени мерки за дезинфекция, както и филтър на влизащите граждани.
По информация от Регионалното управление на образованието, от понеделник всички училища в областта ще провеждат обучение в електронна среда, т.е. ученици и учители ще работят от домовете си под формата на онлайн обучение и уебинари.
Съгласно указанията на министъра на здравеопазването, се преустановява провеждането на всякакъв тип масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни, научни, увеселителни, както и се преустановява дейността на игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.
Преустановят се и учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училищата както и на посещенията на деца в детските градини и ясли.
Областният управител пое ангажимент да осъществява контрол по изпълнението на разпоредените мерки. Издадена бе и заповед, с която се въвеждат конкретни противоепидемични мерки в област Търговище.
С пълния текст на актуализираната заповед можете да се запознаете тук.


Новина от Областна администрация Търговище
( http://www.tg.government.bg/news.php?extend.1111 )