Дата / Час


вторник 10 септември 2019 - 14:35:20
изглед за печат
Днес, 10.09.2019 г., Областният управител г-н Митко Стайков ръководи ежеседмичното заседание на Областната епизоотична комисия (ОЕК). Заседанието се провежда във връзка с усложнената обстановка в страната, относно болестта Африканска чума по свинете.
В заседанието участваха членовете на Областната епизоотична комисия, както и представители на общините, Областно пътно управление, представители на свиневъдни ферми тип А от територията на областта, организации, имащи отношение към автобусния транспорт и собственици на автогари.
На заседанието д-р Цонева - директор на ОДБХ Търговище представи информация за епизоотичната обстановка в страната и областта.
Новооткритите огнища на болестта в страната за периода 04-10.09.2019 г. са три и са открити по диви свине в областите Смолян и Русе.
Обстановката в област Търговище на този етап е спокойна.
Ветеринарните власти отчетоха, че продължава изплащането на подпомагането в размер на 300 лв./двор за почистване и дезинфекция на обекти от тип „заден двор“, което се полага на стопаните, доброволно заклали животните си.
От общо 592 броя заявления, подадени в ОДБХ – Търговище за подпомагане за почистване и дезинфекция към днешна дата са изплатени около 90%, а останалите предстои да бъдат изплатени до четвъртък - 12.09.2019 г.
Г-н Митко Стайков информира членовете на комисията, че на територията на областта по възлови места от пътната мрежа, Агенция „Пътна инфраструктура“ са поставили 19 броя указателни табели, предупреждаващи за заболяването Африканска чума по свинете.
Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище