Дата / Час


понеделник 04 февруари 2019 - 21:51:47
изглед за печат
Днес, 04.01.2019 г., областният управител на Търговище г-н Митко Стайков и заместник областният управител г-н Панайот Димитров посетиха Завода за плоско стъкло към „Тракия глас България” ЕАД. Поводът за визитата бе да се запознаят на място и да разгледат инсталацията и процеса по изграждането на новата производствена пещ. Съоръжението е едно от трите най-големи в света и е на обща стойност около 90 млн. лв.
В завода областният управител заедно с Красимир Кънев – съветник „Корпоративни и външни отношения”, Шенай Мехмедова – директор „Човешки ресурси”, Еркул Сейфулов – директор „Производство”, Бехчет Хюсеин – технически директор и Бейхан Иляз – финансов директор обиколи и разгледа производствения процес. Той се запозна и с етапите по изграждането и внедряването на новата инсталация. Представителите на завода обясниха, че този процес се извършва за първи път от изграждането на завода през 2006 г.
Процесът включва събаряне на старата пещ, сваляне на огнеупорите и изграждане на новата инсталация. Капацитетът ѝ е 725 тона стопено стъкло за 24 часа. Освен това е въведена и нова инсталация за охлаждане с нулеви загуби на вода. Тя ще поддържа изправността на новата пещ, чиято температура вътре достига средно 1 600 градуса. Към момента плановият ремонт върви по график, като се очаква новата производствена пещ да бъде пусната в експлоатация до края на март.
В заводите на „Тракия глас България” работят общо 4 пещи. Средната продължителност на живот на едно такова съоръжение е средно 12 – 14 години.
Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище