Дата / Час


четвъртък 07 юни 2018 - 17:36:30
изглед за печат
30 години от полета на втория български космонавт Александър Александров бяха отбелязани днес в град Омуртаг. На 7 юни, обявен за Ден на града, официален гост на празника бе областният управител на Търговище г-н Митко Стайков.
„Всяка година на тази дата всички, които са родени и израснали в гр. Омуртаг, си спомнят с гордост за полета на втория български космонавт. Неговото постижение безспорно издига не само престижа на града, но и на българската нация по света! Вярвам, че той ще продължи да бъде ярък пример за поколения наред!”, се казва в поздравителния адрес на областния управител. В него той пожелава на кмета на общината и на всички жители и гости на града здраве и благополучие.
Празненствата по случай юбилейното честване започнаха с издигане на знамената на площад „Летец космонавт Александър Александров”, след което се проведе тържествено заседание на Общинския съвет.
По повод 30-та годишнина бе именуван и авиопаркът край Омуртаг, който бе обновен и обогатен със съдействието на Александър Александров. Космонавтът е осигурил ракети и съоръжения за въоръжаване на съществуващите самолети.
Александър Александров е родом от Омуртаг и е вторият български космонавт, летял на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“. В негова чест на 28 април 2006 г. Общинският съвет в Омуртаг взема решение да обяви 7 юни за Празник на града.

Областна администрация Търговище

ИЗЛОЖБА 140 ГОДИНИ НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище